Intrebari frecvente

1) De ce ma mai doare dintele daca are nervul scos?

Dupa ce s-a scos nervul, canalul in care acesta a stat trebuie dezinfectat si obturat cat mai etans, astfel incat bacteriile din cavitatea bucala sa nu ajunga prin intermediul canalului la varful radacinii si de aici in osul de sustinere a dintelui. Daca obturatia de canal nu a fost realizata corespunzator sau obturatia de la nivelul coroanei nu a asigurat inchiderea ermetica a dintelui, bacteriile provoaca o infectie a osului in care sta dintele ce determina aparitia durerilor.

2) De ce imi miroase gura urat? Pot face ceva pentru a elimina aceasta problema?

Mirosul urat al gurii sau halena poate avea cauze dentare: prezenta cariilor, a gingiilor inflamate, pungi de puroi la nivelul dintilor,prezenta resturilor alimentare intrate in fermentatie. Pot fi insa si afectiuni generale ce pot genera mirosuri ale gurii precum diabetul zaharat, afectiuni hepatice. Medicul stomatolog poate determina in urma unei consultatii cauza aparitiei halitozei daca aceasta are o origine dentara sau va poate orienta catre un medic specialist daca mirosul are o cauza legata de o afectiune generala. In functie de cauza halenei se instituie tratamentul corespunzator.

3) Ce este abcesul ? Pot face abces la o masea de minte, care nu este pe deplin iesita din gingie?

Abcesul este o colectie purulenta, formata sub actiunea unor agenti microbieni. Poate afecta si maseaua de minte care nu a erupt complet in gura.

4) Baietelul meu in varsta  de 8 ani are numeroase carii. Au cariile vreo importanta asupra aranjarii  ulterioare a dintilor?

Cariile pot afecta alinierea dintiilor si de aceea este importanta depistarea precoce a acestora si tratarea lor.

5) Copilul meu in varsta de 7 ani are un abces si mai multe carii. I se poate face anestezie?

Anesteziile se pot face incepand cu varsta de 6-7 ani. Toate anesteziile se fac dupa ce pacientul a mancat.
Riscurile apar in cazurile in care pacientul este alergic la unul dintre componentii anestezicului sau daca prezinta alte boli care pot duce la reactii adverse in urma administrarii anestezicului. Pentru asta se face un examen clinic complet personalizat.

6) De ce mi se misca dintii?

Una dintre cauzele mobilitatii dentare poate fi parodontopatia,  cand dintele nu mai este sustinut in mod corespunzator de parodontiu ( testutul ce sustine dintele in os).

7) Parodontoza sau parodontopatie? Care este termenul corect?

Parodontoza este o afectiune de degenerescenta a parodontiului, ce nu descrie in mod complet boala parodontala intrucat aceasta are la baza o cauza microbiana. Termenul corect este acela de parodontopatie.

8) Din ce cauza am facut boala parodontala?

In cazul parodontopatiei, factorul determinant este cel microbian, potentat de o igiena bucala partial corecta sau incorecta. Sunt si numerosi  factori care au rol favorizant, insa in lipsa microbilor, acestia nu pot genera boala gingiilor. Dintre factorii favorizanti enumeram: prezenta tartrului, inghesuirile dentare, boli generale precum diabetul, scrasnitul dintilor, dinti suprasolicitati, coroane necorespunzator realizate, factori ereditari etc.

9) Cum imi dau seama daca am parodontopatie?

Diagnosticul de parodontopatie vi-l poate pune doar medicul, insa puteti avea unele suspiciuni cu privire la aparitia acestei boli daca aveti urmatoarele simptome: sangerari gigivale la periaj, in timp ce mancati sau chiar spontan, miros urat al gurii, unii dinti se misca, exista pungi de puroi la nivelul dintilor, aveti gingiile retrase.

10) Cum se previne si cum se trateaza parodontopatia?

Prevenirea aparitiei bolii pardontale  se face prin controale regulate stomatolgice o data la 6 luni, insotite de realizarea detratrajului si a periajului profesional. Tartrul mentine placa bacteriana si irita gingiile, de aceea este foarte importanta indepartarea lui o data la 6 luni sau chiar mai devreme daca boala parodontala deja s-a instalat iar ritmul de depunere al tartrului este foarte rapid.
In cazurile avansate de parodontopatie sunt necesare aplicari de substante medicamentoase ce au rolul de a dezinfecta, de a reduce gradul de inflamatie al gigiilor, de a stimula repararea acestora. In unele cazuri sunt necesare manevre chirurgicale de indepartare a tesutului gingival infectat.

11)Se mosteneste parodontopatia?

Factorul ereditar in cadrul bolii parodontale are doar valoare favorizanta, intrucat in lipsa microbilor, parodontopatia nu se poate instala, deci rolul primordial in prevenirea si tratarea bolilor gingiilor revine igienei bucale realizate acasa si completata de catre medicul stomatolog in cabinet.

12) Incepand cu ce varsta este bine sa se spele pe dinti copiii?

Odata cu aparitia primilor dinti in gura copilului, apare si riscul de aparitie a cariilor. De aceea la varste foarte mici, cand copilul nu este capabil sa se spele singur pe dinti, mama poate indeparta de pe dintii copilului cu o compresa de tifon curata resturile de alimente ce pot servi ca suport nutritiv bacteriilor raspunzatoare de aparitia cariilor. Este bine ca periajul  dintilor de catre copil sa fie inceput cat mai devreme.

13) De ce am dintii patati?

Este important momentul aparitiei petelor, culoarea si aspectul acestora. Daca dintii au fost patati inca de la eruptia  acestora pe arcade, etiologia se datoreaza administrarii unor medicamente precum tetraciclina sau excesului de fluor in timpul formarii dintilor. Daca petele au aparut dupa mai mult timp de la eruptia dintolor, ele pot fi determinate de colorantii din alimente precum sucuri, cafea, vinuri etc. De asemenea depozitele nicotinice pot colora dintii. Petele albe cretoase pot fi semne de demineralizare a smaltului.